chatzopoulios-featured-image

Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Μια πύλη στη γνώση

Μεγαλώνοντας στην περιοχή μας, παιδί του δημοτικού τη δεκαετία του ‘80, το καλοκαίρι σε ξεμυάλιζε: μπάνια, βόλτες, διακοπές και παιχνίδι όλη μέρα. Ο χειμώνας, απ’ την άλλη, είχε διαφορετικό πρόσωπο. Οι φίλοι έφευγαν και άρχιζαν οι υποχρεώσεις. Όμως υπήρχε κάτι που με βοηθούσε να μην σταματήσω το ταξίδι και την περιπλάνηση: η σημερινή Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα βιβλία που φιλοξενούσε. Μέχρι σήμερα ακόμα, διατηρώ την ανάμνηση της εικόνας που είχα εκείνη την εποχή. Την ανάμνηση ενός χώρου ζεστού, φιλόξενου και μυστηριακού.

Η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπως και όλες οι δημοτικές βιβλιοθήκες, είναι χώρος ελεύθερης πρόσβασης, όπου φυλάσσεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης του ανθρώπου. Ο ρόλος και η συμβολή της στον πολιτισμό, την παιδεία και την πληροφόρηση είναι ο λόγος που η Καθετή επέλεξε να την προβάλει.

45 χρόνια προσφοράς και δράσης

Ιδρύθηκε το 1976 και αρχικά στεγάστηκε στον χώρο του Δημαρχείου.

Από το 1994, στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο που ανεγέρθηκε με δωρεά του ζεύγους Αλεξάνδρου & Κατίνας Χατζοπούλου, στα ερείπια του παλιού σχολείου του Πόρου.

Η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Κοχυλιών που φιλοξενεί, λόγω μη διάθεσης υπαλλήλου, λειτουργούν μόνο κατόπιν τηλεφωνήματος στον υπεύθυνο κ. Μανιάτη στο  τηλέφωνο 6937872181.

Φιλοξενεί πάνω από 9.500 τίτλους βιβλίων για κάθε θέμα, ηλικία και ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα διαθέτει DVD με ντοκιμαντέρ και άλλα επιμορφωτικά θέματα. Στη συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται βιβλία, ιστορικά έγγραφα, εφημερίδες και περιοδικά που αφορούν στην περιοχή. Επίσης, διαθέτει πτέρυγες με αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά βιβλία και παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες στους δημότες, με ελεύθερη πρόσβαση. Τα περισσότερα από τα βιβλία προέρχονται από δωρεές και η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς.

Η λειτουργία της βιβλιοθήκης είναι πολυδιάστατη. Εκτός των βιβλίων, συχνά φιλοξενεί στους χώρους της πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, που διοργανώνονται στο νησί. Συμμετέχει με τη συνεργασία του Δήμου και διαφόρων φορέων του τόπου στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ή άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων και εμπλέκεται ενεργά στις εκδοτικές δραστηριότητες του Δήμου, με  ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία.

Και κάτι μοναδικό, τα κοχύλια του βυθού μας

Αξιόλογη είναι και η έκθεση κοχυλιών μουσειακού χαρακτήρα με τίτλο «Κοχύλια και Θάλασσα», που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής είναι δωρεά του ζεύγους Γιώργου και Χέλγκας Κανελλάκη.

Τα κοχύλια προέρχονται από τον βυθό της γύρω περιοχής. Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη και με κάποια γεωλογικά, ηφαιστειολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Περιλαμβάνει και μια σειρά από επιστημονικές φωτογραφικές απεικονίσεις των γύρω βυθών, του γιατρού και αυτοδύτη-φωτογράφου Κ. Βράτιτς.

Η ξενάγηση των επισκεπτών συμπληρώνεται και με την προβολή ενημερωτικών ντοκιμαντέρ για τον υδροβιολογικό θαλάσσιο πλούτο.

Η ψυχή της βιβλιοθήκης

Ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και της έκθεσης κοχυλιών, προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά εδώ και 20 περίπου χρόνια. Σταδιοδρόμησε στο πολεμικό ναυτικό, αλλά δηλώνει: «Το μεράκι μου ήταν πάντα τα βιβλία, το πνεύμα και ο πολιτισμός».

Μιλώντας μας για τη βιβλιοθήκη, δηλώνει πως η σημαντικότερη ανάγκη της είναι η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Από το 2010, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, έχουν σταματήσει οι επιχορηγήσεις, γεγονός που δυσκολεύει την αγορά βιβλίων και τη δυνατότητα παρουσίας μόνιμου προσωπικού.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως το θέμα του προσωπικού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με εθελοντική εργασία. Αυτό θα βελτίωνε τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και θα εξασφάλιζε την υλοποίηση στόχων όπως η καταχώρηση του υλικού της σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα βιβλιοθηκονομίας και η σύνδεσή της με άλλες βιβλιοθήκες. Διαβάστε περισσότερα για τον Γιάννη Μανιάτη στην συνέντευξη που έδωσε στην Καθετή.

Η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην περιοχή μας στα χρόνια λειτουργίας της. Διευκολύνει τους ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο να έρθουν σε επαφή με μια μεγάλη και ποικίλη συλλογή. Έχει υποστηρίξει και την Καθετή, δωρίζοντας βιβλία για τον εμπλουτισμό και της δικής της δανειστικής βιβλιοθήκης. Η Καθετή, ως εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο, αναγνωρίζει τον ρόλο του βιβλίου στην ζωή μας και προβάλλει θέματα όπως τα βιβλία με τοπικό άρωμα και τους φορείς που διαδίδουν τον πολιτισμό και τη γνώση.

Gakis-Kosmidou-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στον Κώστα Γάκη και τη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου
02 Αυγούστου 2021
project-resound-featured-image
Επομενο Αρθρο
Εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound
02 Αυγούστου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.