Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

chatzopoulios-featured-image

Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Μια πύλη στη γνώση

Μεγαλώνοντας στην περιοχή μας, παιδί του δημοτικού τη δεκαετία του ‘80, το καλοκαίρι σε ξεμυάλιζε: μπάνια, βόλτες, διακοπές και παιχνίδι όλη μέρα. Ο χειμώνας, απ’ την άλλη, είχε διαφορετικό πρόσωπο. Οι φίλοι έφευγαν και άρχιζαν οι υποχρεώσεις. Όμως υπήρχε κάτι που με βοηθούσε να μην σταματήσω το ταξίδι και την περιπλάνηση: η σημερινή Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα βιβλία που φιλοξενούσε. Μέχρι σήμερα ακόμα, διατηρώ την ανάμνηση της εικόνας που είχα εκείνη την εποχή. Την ανάμνηση ενός χώρου ζεστού, φιλόξενου και μυστηριακού.

Η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπως και όλες οι δημοτικές βιβλιοθήκες, είναι χώρος ελεύθερης πρόσβασης, όπου φυλάσσεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης του ανθρώπου. Ο ρόλος και η συμβολή της στον πολιτισμό, την παιδεία και την πληροφόρηση είναι ο λόγος που η Καθετή επέλεξε να την προβάλει.

45 χρόνια προσφοράς και δράσης

Ιδρύθηκε το 1976 και αρχικά στεγάστηκε στον χώρο του Δημαρχείου.

Από το 1994, στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο που ανεγέρθηκε με δωρεά του ζεύγους Αλεξάνδρου & Κατίνας Χατζοπούλου, στα ερείπια του παλιού σχολείου του Πόρου.

Η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Κοχυλιών που φιλοξενεί, λόγω μη διάθεσης υπαλλήλου, λειτουργούν μόνο κατόπιν τηλεφωνήματος στον υπεύθυνο κ. Μανιάτη στο  τηλέφωνο 6937872181.

Φιλοξενεί πάνω από 9.500 τίτλους βιβλίων για κάθε θέμα, ηλικία και ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα διαθέτει DVD με ντοκιμαντέρ και άλλα επιμορφωτικά θέματα. Στη συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται βιβλία, ιστορικά έγγραφα, εφημερίδες και περιοδικά που αφορούν στην περιοχή. Επίσης, διαθέτει πτέρυγες με αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά βιβλία και παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες στους δημότες, με ελεύθερη πρόσβαση. Τα περισσότερα από τα βιβλία προέρχονται από δωρεές και η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς.

Η λειτουργία της βιβλιοθήκης είναι πολυδιάστατη. Εκτός των βιβλίων, συχνά φιλοξενεί στους χώρους της πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, που διοργανώνονται στο νησί. Συμμετέχει με τη συνεργασία του Δήμου και διαφόρων φορέων του τόπου στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ή άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων και εμπλέκεται ενεργά στις εκδοτικές δραστηριότητες του Δήμου, με  ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία.

Και κάτι μοναδικό, τα κοχύλια του βυθού μας

Αξιόλογη είναι και η έκθεση κοχυλιών μουσειακού χαρακτήρα με τίτλο «Κοχύλια και Θάλασσα», που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής είναι δωρεά του ζεύγους Γιώργου και Χέλγκας Κανελλάκη.

Τα κοχύλια προέρχονται από τον βυθό της γύρω περιοχής. Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη και με κάποια γεωλογικά, ηφαιστειολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Περιλαμβάνει και μια σειρά από επιστημονικές φωτογραφικές απεικονίσεις των γύρω βυθών, του γιατρού και αυτοδύτη-φωτογράφου Κ. Βράτιτς.

Η ξενάγηση των επισκεπτών συμπληρώνεται και με την προβολή ενημερωτικών ντοκιμαντέρ για τον υδροβιολογικό θαλάσσιο πλούτο.

Η ψυχή της βιβλιοθήκης

Ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και της έκθεσης κοχυλιών, προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά εδώ και 20 περίπου χρόνια. Σταδιοδρόμησε στο πολεμικό ναυτικό, αλλά δηλώνει: «Το μεράκι μου ήταν πάντα τα βιβλία, το πνεύμα και ο πολιτισμός».

Μιλώντας μας για τη βιβλιοθήκη, δηλώνει πως η σημαντικότερη ανάγκη της είναι η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Από το 2010, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες, έχουν σταματήσει οι επιχορηγήσεις, γεγονός που δυσκολεύει την αγορά βιβλίων και τη δυνατότητα παρουσίας μόνιμου προσωπικού.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως το θέμα του προσωπικού θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με εθελοντική εργασία. Αυτό θα βελτίωνε τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και θα εξασφάλιζε την υλοποίηση στόχων όπως η καταχώρηση του υλικού της σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα βιβλιοθηκονομίας και η σύνδεσή της με άλλες βιβλιοθήκες. Διαβάστε περισσότερα για τον Γιάννη Μανιάτη στην συνέντευξη που έδωσε στην Καθετή.

Η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην περιοχή μας στα χρόνια λειτουργίας της. Διευκολύνει τους ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο να έρθουν σε επαφή με μια μεγάλη και ποικίλη συλλογή. Έχει υποστηρίξει και την Καθετή, δωρίζοντας βιβλία για τον εμπλουτισμό και της δικής της δανειστικής βιβλιοθήκης. Η Καθετή, ως εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο, αναγνωρίζει τον ρόλο του βιβλίου στην ζωή μας και προβάλλει θέματα όπως τα βιβλία με τοπικό άρωμα και τους φορείς που διαδίδουν τον πολιτισμό και τη γνώση.

Gakis-Kosmidou-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στον Κώστα Γάκη και τη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου
02 Αυγούστου 2021
project-resound-featured-image
Επομενο Αρθρο
Εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound
02 Αυγούστου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.