
Το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020
Η Μάρθα Νικολαΐδου είναι η μαθήτρια που θα εκπροσωπήσει το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020.
Η μαθήτρια Μάρθα Νικολαΐδου, πέτυχε την τρίτη θέση στον μαθητικό διαγωνισμό Euroscola και ανήκει στις 24 μαθήτριες που θα εκπροσωπήσουν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής στην ημερίδα που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο στις 27 Φεβρουαρίου 2020.
Λίγα λόγια για το Euroscola
Σε κάθε Euroscola, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, 500 περίπου έφηβοι :
- για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών,
- για να ευαισθητοποιηθούν στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης,
- για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων,
- για να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EYROSCOLA για να μπορέσει α ανταποκριθεί στις παραπάνω ανάγκες των νέων. Οι νέοι εμπλέκονται στον ευρωπαϊκό διάλογο και αποκτούν την εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης.
Οι μαθητές που καταφέρνουν να περάσουν τον διαγωνισμό, με βάση τα κριτήρια που ζητούνται, συναντώνται στο Στρασβούργο. Ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, που οργανώνεται αρκετές φορές τον χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωριστούν και να δώσουν έναν προσανατολισμό στις υποχρεώσεις τους.
Εκτός από την Μάρθα, δύο μαθήτριες από το ΓΕΛ Σπετσών, η Μιχαέλα Φουρναράκου και η Νάγια Σταναθιώτη, πέτυχαν την 5η και την 11η θέση στον διαγωνισμό.
«Βουλευτές για μια μέρα»
Η διευθύντρια του σχολείου Ρέα Κολέντζου, η οποία μας είχε ξαναμιλήσει για το άρθρο “Αφιέρωμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση“, έτρεξε το πρόγραμμα και έκανε κέντρο το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020. Μας μίλησε για το πόσο ευτυχισμένη νιώθει που τα παιδιά συμμετείχαν τόσο ενεργά στο πρόγραμμα.
«Φέτος καταφέραμε να κάνουμε ένα τόσο μεγάλο κέντρο, με παιδιά από τον Πόρο, τις Σπέτσες, τον Γαλατά και τα Μέθανα. Η Μάρθα μας κατάφερε να βγεί τρίτη και τα δύο παιδιά από τις Σπέτσες πήραν την 5η και 11η θέση. Το Υπουργείο παιδείας αναλαμβάνει όλα τα έξοδα των παιδιών, εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, μετακίνηση. Οπότε, 26 με 28 Φεβρουαρίου, τα παιδιά μας έχουν την τύχη να πάνε στο Στρασβούργο, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, απ’ όλο τον κόσμο. Θα μαζευτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα γίνουν «βουλευτές για μια μέρα». Η Μάρθα μας είχε προσπαθήσει και πέρσυ και κατάφερε με επιτυχία να φτάσει στην αναπληρωματική θέση. Φέτος, με την περσινή εμπειρία της, τους κόπους της και την δουλειά της, κατάφερε την 3η θέση.
Το θέμα του Euroscola δίνεται 2 με 3 μήνες πριν και τα παιδιά δουλεύουν μόνα τους ως επί το πλείστον, με κάποιον καθηγητή ως σύμβουλο-καθοδηγητή. Η επιτυχία όμως είναι δική τους.
Μακάρι και όταν φύγω να διατηρηθεί αυτός ο ο θεσμός στο σχολείο μας, είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να βάζουν στόχους και να τους κερδίζουν».
«Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πετύχεις»
Η Μάρθα Νικολαΐδου, που εκπροσωπεί το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020, στην Τρίτη λυκείου πλέον και υπό την πίεση των πανελληνίων, μας μεταφέρει από τη μεριά της την εμπειρία της.
«Είχα προσπαθήσει και πέρσυ στον διαγωνισμό και είχα βγεί σε αναπληρωματική θέση. Φέτος ξαναπροσπάθησα, αν και ήμουν πιο διστακτική, γιατί έχω και τις πανελλήνιες. Δεν ήξερα αν θα προλάβω να βγάλω το θέμα, να γράψω την έκθεση. Ήμουν και είμαι φέτος αρκετά πιεσμένη χρονικά. Δεν ήμουν σίγουρη, δεν ήθελα να πάω, ένιωθα πως δεν προλάβαινα. Η διευθύντρια ήταν αυτή που με παρότρυνε να πάω και να προσπαθήσω.
Όταν μου είπαν οι γονείς μου ότι πέρασα δεν το πίστευα. Ειδικά μόλις είδα ότι ήμουν και στην τρίτη θέση, πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ, μου φαινόταν απίστευτο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω, μέχρι να πάω. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, δεν μπορώ να το περιγράψω, είμαι περήφανη, γιατί αυτά είναι κόποι. Μπορεί να μην ένιωθα έτοιμη αυτή τη μέρα, αλλά είναι κόποι χρόνων και τελικά ανταμείβονται.
Τέλος, αυτό που ήθελα πραγματικά να πω στα παιδιά είναι να μην αποφεύγουν διαγωνισμούς σαν αυτούς. Τους βοηθάει ψυχολογικά για τον μεγάλο τους αγώνα στις πανελλήνιες να περνάνε από τέτοιες αγχωτικές καταστάσεις. Επίσης, οι ευκαιρίες δίνονται και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πετύχεις. Και μόνο με τη συμμετοχή τους έχουν κερδίσει πάρα πολλά πράγματα. Μαθαίνεις πολλά πράγματα, γνωρίζεις και άλλα άτομα που συμμετέχουν, ανταλλάσσεις απόψεις, είναι μια όμορφη εμπειρία».