Euroscola 2020

Το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020

Η Μάρθα Νικολαΐδου είναι η μαθήτρια που θα εκπροσωπήσει το ΓΕΛ Πόρου στο  Euroscola 2020.

Η μαθήτρια Μάρθα Νικολαΐδου, πέτυχε την τρίτη θέση στον μαθητικό διαγωνισμό Euroscola και ανήκει στις 24 μαθήτριες που θα εκπροσωπήσουν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής στην ημερίδα που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Λίγα λόγια για το Euroscola

Σε κάθε Euroscola, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο,  500 περίπου έφηβοι :

  • για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών,
  • για να ευαισθητοποιηθούν  στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης,
  • για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων,
  • για να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EYROSCOLA για να μπορέσει α ανταποκριθεί στις παραπάνω ανάγκες των νέων. Οι νέοι εμπλέκονται στον ευρωπαϊκό διάλογο και αποκτούν την εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης.
Οι μαθητές που καταφέρνουν να περάσουν τον διαγωνισμό, με βάση τα κριτήρια που ζητούνται, συναντώνται στο Στρασβούργο. Ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, που οργανώνεται αρκετές φορές τον χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωριστούν και να δώσουν έναν προσανατολισμό στις υποχρεώσεις τους.

Εκτός από την Μάρθα, δύο μαθήτριες από το ΓΕΛ Σπετσών, η Μιχαέλα Φουρναράκου και η Νάγια Σταναθιώτη, πέτυχαν την 5η και την 11η θέση στον διαγωνισμό.

«Βουλευτές για μια μέρα»

Η διευθύντρια του σχολείου Ρέα Κολέντζου,  η οποία μας είχε ξαναμιλήσει για το άρθρο “Αφιέρωμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση“, έτρεξε το πρόγραμμα και έκανε κέντρο το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020. Μας μίλησε για το πόσο ευτυχισμένη νιώθει που τα παιδιά συμμετείχαν τόσο ενεργά στο πρόγραμμα.

«Φέτος καταφέραμε να κάνουμε ένα τόσο μεγάλο κέντρο, με παιδιά από τον Πόρο, τις Σπέτσες, τον Γαλατά και τα Μέθανα. Η Μάρθα μας κατάφερε να βγεί τρίτη και τα δύο παιδιά από τις Σπέτσες πήραν την 5η και 11η θέση. Το Υπουργείο παιδείας αναλαμβάνει όλα τα έξοδα των παιδιών, εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, μετακίνηση. Οπότε, 26 με 28 Φεβρουαρίου, τα παιδιά μας έχουν την τύχη να πάνε στο Στρασβούργο, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, απ’ όλο τον κόσμο. Θα μαζευτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα γίνουν «βουλευτές για μια μέρα». Η Μάρθα μας είχε προσπαθήσει και πέρσυ και κατάφερε με επιτυχία να φτάσει στην αναπληρωματική θέση. Φέτος, με την περσινή εμπειρία της, τους κόπους της και την δουλειά της, κατάφερε την 3η θέση.
Το θέμα του Euroscola δίνεται 2 με 3 μήνες πριν και τα παιδιά δουλεύουν μόνα τους ως επί το πλείστον, με κάποιον καθηγητή ως σύμβουλο-καθοδηγητή. Η επιτυχία όμως είναι δική τους.
Μακάρι και όταν φύγω να διατηρηθεί αυτός ο ο θεσμός στο σχολείο μας, είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να βάζουν στόχους και να τους κερδίζουν».

«Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πετύχεις»

Η Μάρθα Νικολαΐδου, που εκπροσωπεί το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020, στην Τρίτη λυκείου πλέον και υπό την πίεση των πανελληνίων, μας μεταφέρει από τη μεριά της την εμπειρία της.

«Είχα προσπαθήσει και πέρσυ στον διαγωνισμό και είχα βγεί σε αναπληρωματική θέση. Φέτος ξαναπροσπάθησα, αν και ήμουν πιο διστακτική, γιατί έχω και τις πανελλήνιες. Δεν ήξερα αν θα προλάβω να βγάλω το θέμα, να γράψω την έκθεση. Ήμουν και είμαι φέτος  αρκετά πιεσμένη χρονικά. Δεν ήμουν σίγουρη, δεν ήθελα να πάω, ένιωθα πως δεν προλάβαινα. Η διευθύντρια ήταν αυτή που με παρότρυνε να πάω και να προσπαθήσω.
Όταν μου είπαν οι γονείς μου ότι πέρασα δεν το πίστευα. Ειδικά μόλις είδα ότι ήμουν και στην τρίτη θέση, πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ, μου φαινόταν απίστευτο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω, μέχρι να πάω. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, δεν μπορώ να το περιγράψω, είμαι περήφανη, γιατί αυτά είναι κόποι. Μπορεί να μην ένιωθα έτοιμη αυτή τη μέρα, αλλά είναι κόποι χρόνων και τελικά ανταμείβονται.

Τέλος, αυτό που ήθελα πραγματικά να πω στα παιδιά είναι να μην αποφεύγουν διαγωνισμούς σαν αυτούς. Τους βοηθάει ψυχολογικά για τον μεγάλο τους αγώνα στις πανελλήνιες να περνάνε από τέτοιες αγχωτικές καταστάσεις. Επίσης, οι ευκαιρίες  δίνονται και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πετύχεις. Και μόνο με τη συμμετοχή τους έχουν κερδίσει πάρα πολλά πράγματα. Μαθαίνεις πολλά πράγματα, γνωρίζεις και άλλα άτομα που συμμετέχουν, ανταλλάσσεις απόψεις, είναι μια όμορφη εμπειρία».

Η Μαρία Βλάχου μάς μιλά
Προηγουμενο Αρθρο
Η Μαρία Βλάχου μάς μιλά
22 Δεκεμβριου 2019
Μάρα Δημοπούλου
Επομενο Αρθρο
Η Μάρα Δημοπούλου μάς μιλά
23 Ιανουαριου 2020

Πρόσφατα Νέα

Saronic Chanber Music Festival
31 Ιουλίου 2023

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Πόρος θα φιλοξενήσει και πάλι από σπουδαστές μέχρι και καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς μουσικούς.

29 Ιουλίου 2023

Τον Ιούνιο, ταξιδέψαμε στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

22 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Saronic Chanber Music Festival
29 Αυγούστου 2023

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν γεμάτος κλασική μουσική στον Πόρο, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις να επιστρέφουν μετά από καιρό.