Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Euroscola 2020

Το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020

Η Μάρθα Νικολαΐδου είναι η μαθήτρια που θα εκπροσωπήσει το ΓΕΛ Πόρου στο  Euroscola 2020.

Η μαθήτρια Μάρθα Νικολαΐδου, πέτυχε την τρίτη θέση στον μαθητικό διαγωνισμό Euroscola και ανήκει στις 24 μαθήτριες που θα εκπροσωπήσουν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής στην ημερίδα που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Λίγα λόγια για το Euroscola

Σε κάθε Euroscola, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο,  500 περίπου έφηβοι :

  • για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών,
  • για να ευαισθητοποιηθούν  στον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης,
  • για να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων,
  • για να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EYROSCOLA για να μπορέσει α ανταποκριθεί στις παραπάνω ανάγκες των νέων. Οι νέοι εμπλέκονται στον ευρωπαϊκό διάλογο και αποκτούν την εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης.
Οι μαθητές που καταφέρνουν να περάσουν τον διαγωνισμό, με βάση τα κριτήρια που ζητούνται, συναντώνται στο Στρασβούργο. Ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, που οργανώνεται αρκετές φορές τον χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωριστούν και να δώσουν έναν προσανατολισμό στις υποχρεώσεις τους.

Εκτός από την Μάρθα, δύο μαθήτριες από το ΓΕΛ Σπετσών, η Μιχαέλα Φουρναράκου και η Νάγια Σταναθιώτη, πέτυχαν την 5η και την 11η θέση στον διαγωνισμό.

«Βουλευτές για μια μέρα»

Η διευθύντρια του σχολείου Ρέα Κολέντζου,  η οποία μας είχε ξαναμιλήσει για το άρθρο “Αφιέρωμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση“, έτρεξε το πρόγραμμα και έκανε κέντρο το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020. Μας μίλησε για το πόσο ευτυχισμένη νιώθει που τα παιδιά συμμετείχαν τόσο ενεργά στο πρόγραμμα.

«Φέτος καταφέραμε να κάνουμε ένα τόσο μεγάλο κέντρο, με παιδιά από τον Πόρο, τις Σπέτσες, τον Γαλατά και τα Μέθανα. Η Μάρθα μας κατάφερε να βγεί τρίτη και τα δύο παιδιά από τις Σπέτσες πήραν την 5η και 11η θέση. Το Υπουργείο παιδείας αναλαμβάνει όλα τα έξοδα των παιδιών, εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, μετακίνηση. Οπότε, 26 με 28 Φεβρουαρίου, τα παιδιά μας έχουν την τύχη να πάνε στο Στρασβούργο, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, απ’ όλο τον κόσμο. Θα μαζευτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα γίνουν «βουλευτές για μια μέρα». Η Μάρθα μας είχε προσπαθήσει και πέρσυ και κατάφερε με επιτυχία να φτάσει στην αναπληρωματική θέση. Φέτος, με την περσινή εμπειρία της, τους κόπους της και την δουλειά της, κατάφερε την 3η θέση.
Το θέμα του Euroscola δίνεται 2 με 3 μήνες πριν και τα παιδιά δουλεύουν μόνα τους ως επί το πλείστον, με κάποιον καθηγητή ως σύμβουλο-καθοδηγητή. Η επιτυχία όμως είναι δική τους.
Μακάρι και όταν φύγω να διατηρηθεί αυτός ο ο θεσμός στο σχολείο μας, είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να βάζουν στόχους και να τους κερδίζουν».

«Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πετύχεις»

Η Μάρθα Νικολαΐδου, που εκπροσωπεί το ΓΕΛ Πόρου στο Euroscola 2020, στην Τρίτη λυκείου πλέον και υπό την πίεση των πανελληνίων, μας μεταφέρει από τη μεριά της την εμπειρία της.

«Είχα προσπαθήσει και πέρσυ στον διαγωνισμό και είχα βγεί σε αναπληρωματική θέση. Φέτος ξαναπροσπάθησα, αν και ήμουν πιο διστακτική, γιατί έχω και τις πανελλήνιες. Δεν ήξερα αν θα προλάβω να βγάλω το θέμα, να γράψω την έκθεση. Ήμουν και είμαι φέτος  αρκετά πιεσμένη χρονικά. Δεν ήμουν σίγουρη, δεν ήθελα να πάω, ένιωθα πως δεν προλάβαινα. Η διευθύντρια ήταν αυτή που με παρότρυνε να πάω και να προσπαθήσω.
Όταν μου είπαν οι γονείς μου ότι πέρασα δεν το πίστευα. Ειδικά μόλις είδα ότι ήμουν και στην τρίτη θέση, πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ, μου φαινόταν απίστευτο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω, μέχρι να πάω. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, δεν μπορώ να το περιγράψω, είμαι περήφανη, γιατί αυτά είναι κόποι. Μπορεί να μην ένιωθα έτοιμη αυτή τη μέρα, αλλά είναι κόποι χρόνων και τελικά ανταμείβονται.

Τέλος, αυτό που ήθελα πραγματικά να πω στα παιδιά είναι να μην αποφεύγουν διαγωνισμούς σαν αυτούς. Τους βοηθάει ψυχολογικά για τον μεγάλο τους αγώνα στις πανελλήνιες να περνάνε από τέτοιες αγχωτικές καταστάσεις. Επίσης, οι ευκαιρίες  δίνονται και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πετύχεις. Και μόνο με τη συμμετοχή τους έχουν κερδίσει πάρα πολλά πράγματα. Μαθαίνεις πολλά πράγματα, γνωρίζεις και άλλα άτομα που συμμετέχουν, ανταλλάσσεις απόψεις, είναι μια όμορφη εμπειρία».

Η Μαρία Βλάχου μάς μιλά
Προηγουμενο Αρθρο
Η Μαρία Βλάχου μάς μιλά
22 Δεκεμβριου 2019
Μάρα Δημοπούλου
Επομενο Αρθρο
Η Μάρα Δημοπούλου μάς μιλά
23 Ιανουαριου 2020

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.