Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικότητα, προσφορά και αγωνιστικότητα

Απολογισμός 2023

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικότητα, προσφορά και αγωνιστικότητα φτάνει στο τέλος της. Το νέο μας ξεκίνημα, στο καινούργιο μας σπίτι, συνοδεύτηκε από ποικίλες δράσεις με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού, την αναζήτηση της γνώσης, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Λόγω των εξελίξεων σχετικά με την επαπειλούμενη ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο, η φετινή χρονιά ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον του τόπου μας και την προστασία του από την ανάπτυξη βιομηχανικών ιχθυοκαλλιέργειών. Στο πλαίσιο του  αγώνα κατά της ΠΟΑΥ:

  • Κάναμε ενδελεχείς έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η ΠΟΑΥ. Προωθήσαμε και προβάλαμε το ντοκιμαντέρ του Francesco De Augustinis «Saving Poros». Παράλληλα, συνεχίζουμε την πολύπλευρη επικοινωνιακή μας καμπάνια μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας μας. Επίσης, συγκεντρώσαμε σε ένα μέρος, στον ιστότοπο της Καθετής, «Πληροφορίες για τις ιχθυοκαλλιέργειες».
  • Συνεργαστήκαμε με τον σκηνοθέτη Mike Sampey και την παραγωγό Kirsten Bacon για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ κατά των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο. Διοργανώσαμε, επίσης, την προβολή δύο ντοκιμαντέρ τους σε Πόρο και Μέθανα, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων για τα σχέδια της ΠΟΑΥ.
  • Πραγματοποιήσαμε δράσεις καθαρισμού και καταγραφής απορριμμάτων στον Πόρο και την Τροιζηνία, στο πλαίσιο του προγράμματος citizens science «Υιοθέτησε μια παραλία» του WWF Ελλάς και σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ Πόρου και σχολεία της περιοχής.
  • Δημιουργήσαμε το «Ημερολόγιο 2023», με θέμα ψαροκάικα της περιοχής μας μέσα από το φακό ντόπιων καλλιτεχνών/-ιδων. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο και ταυτόχρονα μια διαμαρτυρία κατά της ΠΟΑΥ.

Η Καθετή, ενάντια στην βιομηχανική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ΠΟΑΥ για την περιοχή μας, στηρίζει και προωθεί τον αειφόρο τουρισμό, που σέβεται το περιβάλλον και τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού:

Μέσα από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντικές δράσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εβδομαδιαίες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ενισχύουμε τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες της κοινότητας. Με την υποστήριξή σας, μπορείτε να συμβάλλετε κι εσείς στις προσπάθειές μας για την αειφορία και την ευημερία της περιοχής.

Με εγγραφή ή ανανέωση της συνδρομής σας, με 20 ευρώ για έναν χρόνο, έχετε έκπτωση και προτεραιότητα στα προγράμματά μας.

Με κάθε δωρεά από 100 ευρώ και πάνω, σας χαρίζουμε μια χειροποίητη μαύρη πάνινη τσάντα για τα ψώνια σας με το λογότυπο της Καθετής κεντημένο στο χέρι ή ένα καλαίσθητο λεύκωμα της επιλογής σας από τις εκθέσεις «Γέφυρες» ή «Athlesis».

Εγγραφή και ανανέωση συνδρομής μπορείτε να κάνετε στη σελίδα υποστήριξης της Καθετής, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση.

Για την ενημέρωσή σας για όλες τις τρέχουσες δράσεις, με κάθε εγγραφή και ανανέωση γίνεται αυτόματα η εγγραφή σας στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο μας «Τα νέα της Καθετής». 

Για να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή, συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Local-mentors_featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Μέντορες της περιοχής
30 Νοεμβριου 2023
Επομενο Αρθρο
Το πρόγραμμα της Καθετής για το 2024
01 Δεκεμβριου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!