Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Local-mentors_featured-image

Μέντορες της περιοχής

Με το πρόγραμμα «Μέντορινγκ στην Καθετή» δίνουμε βήμα σε ντόπιους επαγγελματίες για να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους νέους και τις νέες της περιοχής. Πολλές φορές, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, ερχόμαστε σε δίλημμα όσον αφορά την επιλογή επαγγέλματος. «Ποιον δρόμο να διαλέξω;» Είναι ένα ερώτημα που κάποια στιγμή απασχόλησε τους περισσότερους από εμάς. Αλλά, ακόμα και αν γνωρίζουμε τον «δρόμο» μας, η εμπειρία και οι συμβουλές του αντίστοιχου επαγγελματία μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες. Γι’ αυτό και η Καθετή ξεκίνησε να παρουσιάζει σχεδόν κάθε μήνα γραπτές συνεντεύξεις και ολιγόλεπτα βίντεο από μέντορες της περιοχής.

  1. Στο πρώτο μέρος εντάσσονται οι γραπτές συνεντεύξεις που παίρνουμε σχεδόν κάθε μήνα με αφορμή εκδηλώσεις ή δραστηριότητες στην περιοχή. Όλες οι συνεντεύξεις είναι είτε από ντόπιους είτε από ανθρώπους που σχετίζονται επαγγελματικά με την περιοχή.
  2. Στο δεύτερο μέρος ανήκουν τα ολιγόλεπτα βίντεο μεντόρων της περιοχής στα οποία οι επαγγελματίες, σε ρόλο μέντορα, συστήνονται στη νέα γενιά της περιοχής και παρουσιάζουν  το επάγγελμά τους και τις ιδέες τους.

Επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, κινηματογραφιστές, δικηγόροι, αστυνομικοί, πλοίαρχοι, ζωγράφοι, ιστορικοί τέχνης, συγγραφείς, εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών και πολλοί άλλοι ρίχνουν φως σε πτυχές του επαγγέλματός τους. Από το μη συμβατικό ή φιλόδοξο επάγγελμα ως το παραδοσιακό, το μυστικό της επιτυχίας έγκειται στο κατά πόσο γεμίζει και κάνει ευτυχισμένο τον άνθρωπο που το επιλέγει.  

Το καλειδοσκόπιο των επαγγελμάτων

Ερμηνεύτρια της όπερας μας λέει πως σημαντικός σκοπός της δουλειάς της είναι να βοηθά τους ανθρώπους να κοιτάνε μέσα τους και να κάνουν χώρο στην χαρά. Ζωγράφος μάς προτρέπει να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα μας. Η ανάγκη για δημιουργία ώθησε και σαπωνοποιό να επιλέξει αυτό που κάνει, ενώ τεχνίτης μαγειρικής αναφέρεται σε μνήμες και αρώματα. Τεχνολόγος τροφίμων-γεωπόνος βρίσκει το ελεύθερο επάγγελμα συναρπαστικό και περιπετειώδες. Το εμπόριο σε φέρνει σε επαφή με τον κόσμο και τις πωλήσεις. Απαιτεί ήθος, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Η επιχειρηματικότητα συνδέεται με την υπομονή, την επιμονή και τη θέληση. Απαραίτητο στοιχείο είναι η προσφορά ποιότητας και η συνεχής εξέλιξη. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ ούτε για τον πλοίαρχο, που ζει σε μια ομάδα με αυστηρή διάρθρωση. Όμως βλέπει τη θάλασσα ως κάτι πολύ μεγάλο, ειδικά για τον λαό μας. Και ο αστυνομικός κάνει δύσκολο επάγγελμα, τεχνικά και συνειδησιακά, αλλά γι’ αυτόν προέχει ο άνθρωπος. Ο διευθυντής προσωπικού είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της διοίκησης και του προσωπικού. Μπαίνει στη θέση και των δύο και πρέπει να έχει ακέραιο χαρακτήρα. Και ο εκπαιδευτικός λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ μαθητών και γνώσης. Έχει πάντα στο μυαλό του τις ανάγκες τους. Στη συνέχεια θα βρείτε τους συνδέσμους για τις συνεντεύξεις και τα βίντεο. Η λίστα θα μεγαλώνει διαρκώς.  

1. Γραπτές Συνεντεύξεις

2. Βίντεο από Μέντορες της περιοχής

Και η λίστα εμπλουτίζεται συνεχώς

Η ενότητα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους μέντορες και επαγγέλματα. Σκοπός του Μέντορινγκ στην Καθετή είναι η έμπνευση και η καθοδήγηση των νέων στις επαγγελματικές επιλογές τους. Σε μεταγενέστερο χρόνο, σε συνεργασία με ντόπιους επαγγελματίες, θα διοργανωθούν δια ζώσης διαλέξεις και συζητήσεις, καθώς και «ταιριάσματα» μεταξύ μεντόρων και νέων για μια πιο άμεση συμβουλευτική διαδικασία.

Προηγουμενο Αρθρο
Solomon: Ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο – Γιατί δεν τις θέλουν οι κάτοικοι
31 Οκτωβριου 2023
Επομενο Αρθρο
Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικότητα, προσφορά και αγωνιστικότητα
01 Δεκεμβριου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!